Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в интервю за

...
Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в интервю за
Коментари Харесай

Шефът на СОС: Оказваме натиск на МВР и на КАТ да осигуряват повече жива сила по улиците на София

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " пред Йоланда Пелова.

- Г-н Георгиев, от през днешния ден се плануват много промени в тарифната политика на градския превоз в София. Нека да кажем на столичани какви промени влизат в действие от през днешния ден и по какъв начин може да се възползват от тях?
- Знаете, че през последните години ние направихме доста огромни промени в градския превоз, като стартираме с това, че през 2010 година междинната възраст на рейсовете в София бе 40 години, а през днешния ден е 5 години. През последната година и половина фокусът ни беше създаване на нова система за електронно гласоподаване, вследствие на която се случи една цифрова гражданска война в градския превоз. Какво имам поради, с цел да не са празни приказки – над 5 милиона са пътуванията в последната една година, които са заплатени с новите способи за заплащане, като банкови карти, смарт часовници, цифрови билети. Тоест, месечно към 800 000 са продадените транспортни документи през тези нови способи хората да си купят билети. Особено във време на пандемия да се търси книжен билет, да има физически контакт – за нас беше доста значимо този план да бъде изведен до сполучлив край. Защо в действителност е нужна тази билет система, с цел да можем да прилагаме доста по-гъвкави и доста по-изгодни за жителите услуги за пътешестване. Такива влизат в действие през днешния ден. А другият пакет от промени ще влязат в действие от 1 януари, когато към този момент ще въведем и пътуването билета за време в границите на 30 или 60 минути, което не е времето за пътешестване, а време, в което може да сменяте безкрайно транспортните средства. Тоест, качвате се на трамвай, в 28-та минута към този момент сменяте с рейс, в границите на тези 30 минути прекачването от едно в друго транспортно средство е изцяло гратис. Това е европейска процедура, която сме въвели. От през днешния ден съответно влизат в действие няколко нови услуги, които вършат градския превоз по-достъпен най-вече за младежите и за родителите. На първо място това е младежката карта, тя е годишна карта, която е по-евтина от общоприетата, която коства 365 лв. за всички линии, като тази младежка карта е налична за всички младежи на възраст до 26 години.

Тоест, не е нужно да са студенти или възпитаници. Идеята тук е хора, които не могат да продължат висшето си обучение или понастоящем не са го създали, да имат опция да се употребяват от тази обществена услуга. Реално пътуването дневно излиза 68 стотинки. Тоест, близо 2 месеца от цялата годишна карта, 2 месеца се возят гратис по този начин да се каже, в случай че употребяват младежката карта. На последващо място вкарваме за първи път и годишна карта за възпитаници и студенти, защото е доста неловко това непрекъснато възобновяване, даване на уверения, хартии, подписи, печати, които всекидневно се разнасят.

- А в този момент няма ли още веднъж да би трябвало да дават такива неща?
- Облекчаваме доста реда, защото има напълно онлайн вид за зареждане на тези транспортни документи. Всички транспортни документи, за които приказвам, и останалите, които не престават да се употребяват, могат да се зареждат онлайн. В най-лошия случай належащо е за тези, които имат преференция, като възпитаници, студенти и пенсионери, един път да се отиде на място в пункт на ЦГМ, тъй като би трябвало да се откри, да се направи тази инспекция. След това обаче всичко става напълно онлайн. Така може и на уеб страницата на сдружението Център за градска подвижност да заредите транспортните си документи, отново споделям, онлайн. Тоест, влязохме в XXI век, и то със сериозна скорост. Тази карта за възпитаници и студенти е цена 200 лв.. Тя още веднъж важи за целия публичен превоз, като приблизително дневно за учениците и студентите пътуването излиза към 54 стотинки. На фона на растежа на горивата, на фона на всичко, което се случва, това е още една значима обществена мярка. На последващо място, продължаваме с нова услуга, а тя е картата за родители. Тези родители, които имат деца на възраст до 2 години и употребяват майчинство, могат да пътуват против единствено 10 лв. за цялата градска мрежа на месец. Това е част от скромния ни принос, защото общинският бюджет е стеснен, за подкрепяне за справяне с демографската рецесия, несъмнено. На последващо място, като приказваме за рецесия и за усложнения, които хората срещат, за които ние си даваме сметка, предлагаме разсрочване на 3 вноски на картата, която коства 365 лв., за цялата градска мрежа. Тоест, годишната карта към този момент може да се заплаща на 3 вноски, които са съответно написани, тъй че да облекчим хората.

- Досега беше на две.
- Само на две.

- Сега към този момент на три.
- Да, на три вноски. Това дава опция за повече еластичност и по-достъпна услуга. Нашата цел е градският превоз да бъде употребен от хората, да слязат от колите, да им бъде преференциално, комфортно, чисто и да го избират пред другите способи за пътешестване.

- Г-н Георгиев, и защото приказваме сега за столицата, доста ми е забавно дали вие като ръководител на СОС поддържате връзка с другите огромни български градове, като Пловдив, Варна, Бургас и други градове? Обменяте ли си някакъв опит?
- Разбира се. Аз неотдавна бях определен в Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България. Това е най-сериозната организация на общините в България, тя е нещо като профсъюз на българските общини, и дружно там формираме, изключително с доста по-опитните от мен сътрудници, общи позиции по разнообразни тематики. Те са доста значими, тъй като не са просто софийски. Традиционно това, което ни си споделя, изключително извънредно острите разногласия, които имахме с последните държавно управление, там концепцията беше София не е България и се опитваше да се прокара едно опълчване – нещо, което не е възможно, не е редно, не мисля, че е и морално. Затова дружно в сдружението, което има извънредно богата традиция през годините, формираме съответни оферти за промени в законопроекти. Такъв план има да речем извънредно значима наша концепция за пътната сигурност – настояваме, цялото съдружие, не просто София, да се даде право от идващия парламент с изменение на законите на общините да глобяват с камерите, които имат за трафик – те са хиляди камери в цяла България, във всички български градове и села, с тези камери да имаме право да глобяваме за превишена скорост, за секване на червен светофар и за шофиране в неразрешена улица. Тоест, тези 3 толкоз явни нарушавания, за които имаме камери, които могат със подобаващ програмен продукт да бъдат настроени, тъй че в действителност да се трансфорат в средство за надзор. А това са доста значими ограничения наред с нуждата да речем от подкрепяне на общините за нарасналите сметки за учебни заведения и детски градини за електрическа сила, за природен газ. Тоест, общите проблеми на жителите би трябвало да им бъдат търсени общи решения, тъй като ние сме задоволително малко, че да се разделяме.

- Г-н Георгиев, вие сте правист и един от хората, които даде опция, безплатна освен това, за консултация за украинците, които пристигнаха да търсят избавление в България. Отворихте и първата " Правна клиника " в България, която още веднъж има за цел да оказва помощ на хората, които са насилвани. Разкажете ми повече за активността на тази клиника – по какъв начин ще се реализира тази помощ, и в случай че някой има потребност, по какъв метод да се свърже с тази помощ?
- Да, в резюме от кое място потегли всичко. Преди една година в края на ноември месец пред Съдебната палата в София, пред стотици хора, които се събрахме да подкрепим, проява за опълчване на домашното принуждение, броени дни след следващия случай на убито българско момиче, две девойки на възраст 25 и 30 години излязоха и описаха пред всички за своя опит, за ужаса, който са изживели. Това беше извънредно разтърсващо преживяване за всички нас. След което с моя екип, с сътрудници общински съветници от нашата група от ГЕРБ-СДС, се събрахме, започнахме незабавно срещи с неправителствени организации, с цел да питаме бранша от какво има потребност. Това би трябвало да е на първо място държавна политика, само че и общините имаме своите запаси.

 

В последна сметка след допитване до специалисти, след доста изследвания взехме решение, отделихме пари, приехме стратегия и създадохме първата в страната " Правна клиника " за дами и деца, потърпевши от домашно принуждение или застрашени от домашно принуждение. Какво съставлява в действителност тя? На горещата телефонна линия на Фондация " Анимус “ или на страницата на Столична община има контакти за връзка, които всяко момиче и жена, които са застрашени и имат този проблем, без значение дали са от София, това е доста значимо – без значение дали са от София, могат да се извърнат.

- За цялата страна. От дребни обитаеми места също.
- За цялата страна. Тъй като ние сме столица, обичайно от епохи столицата зад огромните крепостни стени дава сигурност. В съответния случай поради анонимността на огромния град имаме доста прерогативи и доста по-лесно за момиче от Казанлък да се скрие в София в сравнение с в Стара Загора да речем. След като се извърнат към Фондация " Анимус “, която избрахме да оперира Правната клиника, т.е., да ръководи – те са доста опитни, с близо 30-годишен опит в тази област, ще получат преди всичко психическа консултация, т.е., има работа със експерти, които да оказват помощ за увереността и за образуване на увереност да се търси поддръжка.

 

На последващо място " Правната клиника " се състои в това, че квалифицирани доста положителни юристи, подбрани от фондацията, които са експерти в тази материя, защото тя е доста характерна, ще дават на 100 дами изцяло гратис правни съвещания. Тоест, хващат ги за ръка, споделят им какви са им правата, приготвят им документите в съда, подават молбата за издаване на ограничаваща заповед, тъй че откакто такава бъде издадена – през 2020 година са издадени 3 057 ограничаващи заповеди, Бог знае какъв брой са подадените заявки, тъй като доста постоянно има отхвърлени такива заради пропускане на едномесечния период или други в последна сметка доста значими за законодателя елементи.

 

След което като се издаде ограничаващата заповед, още веднъж ангажимент на юриста е тя да се показа в съответното районно полицейско ръководство и да оказва помощ, да оказва поддръжка, да бъде и морална поддръжка наред с всичко останало на нуждаещите се от протекция. Тоест, желая да кажа на всички, които ни слушат, и които се сблъскват с такива проблеми, че не сами, че СОС мисли за тях, че програмата към този момент е реалност. На всички нас, останалите, когато станем очевидци на такива случаи, не трябва и не можем да демонстрираме приемливост. Тази война, която годишно убива десетки български дами и девойки, от която страдат деца и задачите им фамилии, те са погубени след това фамилиите на жертвите, не трябва да продължи, не може да продължи и няма да продължи, ние ще създадем всичко допустимо. Втората обществена услуга, която предлагаме, е предпазено жилище. Тоест, когато се постанова да се избяга от вкъщи, безусловно изцяло гратис на скрито място в София, към този момент съществува едно такова, открихме ново, в което ще бъдат настанявани за период от 6 месеца дамите с техните деца. Всички режийни разходи, храна са изцяло поети от Столична община, с тях ще работят психолози експерти, тъй че да си стъпят на краката, да потърсят адвокатска помощ и да съумеят към този момент да се устроят по нов метод. Целият цикъл от нужни услуги се стараем да бъдат предоставени, всичко, което е належащо, без това да коства нито лев на нуждаещите се. 

- Бързам да ви попитам, напълно скоро стартираха тези неща, само че въпреки всичко имате ли сигнали?
- Сигналите не са спирали към Фондация " Анимус “ най-често. Ние безусловно преди 2 дни обявихме, тъй че към този момент не знам да има такива. Всички ще се препращат незабавно. Работи се при изискванията на цялостна анонимност, несъмнено. Но предвид на предишно наше съдействие, едно подаяние, което получи фондацията, знам, че работят с тези запас и се употребяват в това число и за наказателни каузи, когато е належащо, защото казусът е извънредно сериозен, и ние като общество би трябвало да изградим и да демонстрираме всекидневно безспорната непоносимост към това. Това не е тяхната си работа на съседите, от които се чуват да се разменят плесници или да се случва нещо по-страшно. Това е работа на всички нас, животът и здравето на българските девойки и дами, на нашите сестри, майки, приятелки, съученички в случай че щете, е извънредно значим приоритет. Искрено да се надявам това да се трансформира обаче в национална политика. Тоест, нашият, софийски опит да бъде пилотен, дай Боже, да бъде сполучлив, само че да се трансформира в национална политика, с цел да се разкрият повече такива места, да се усъвършенства правната просвета, с цел да се знае, че това просто не е обикновено.

- Кои ще бъдат главните софийски въпроси, с които ще заемете на есен?
- Градът е голям, той ни изправя пред провокации всеки ден. Ние сме определени по тази причина от хората, с цел да ги решаваме. Продължаваме доста значимата наша борба за нискоемисионните зони, т.е., възбрана за влизане в центъра на най-замърсяващите коли. Знаете, че аз бях присъединил в дневния ред в края на юли тази разпоредба, създадена от няколко месеца от екипа на зам.-кмета госпожа Видева – тя е заместител по екология, с професори от 3 университета, с съответни замервания, изследвания и доста ясни критерии по какъв начин единствено най-замърсяващите коли, на възраст над 30 години за бензинов мотор, и над 20 години за дизелови, и други, които са с отстранен катализатор, т.е., открито е несъмнено за тях при годишния механически обзор, че са най-ниската екологична категория, за тях желаеме да забраним достъпа до центъра на София, тъй като това е извънредно значима борба за чистотата на въздуха. Не стига политическа увереност, водим договаряния към този момент доста интензивно от няколко седмици с сътрудниците, тъй че да получим такава поддръжка.

 

За нас това е доста значимо, тъй като стартира есенния сезон, и оттова проблемите. Това ще бъде ограничаване, което е краткотрайно, то се постанова последователно в последна сметка единствено от 1 декември до 1 март, т.е., през най-интензивния интервал. Това от една страна. На второ място, сега приготвяме доста огромна стратегия, тя не е акция, а стратегия за пътна сигурност. В ход са редица ограничения, приготвяме законодателни промени, които да предложим на Народното събрание, в това число дружно със Сдружение на общините. Консултираме, в този момент след 2 часа имам среща с професори, специалисти по пътна сигурност, които да ни кажат къде какво би трябвало да се направи. Водим разговор с държавните институции, които са доста по-тромави от нужното.

 

Оказваме напън в положителния смисъл на Министерство на вътрешните работи и на КАТ да обезпечават повече жива мощ по улиците на София, тъй като с 15 патрула 4 000 км улици, колкото има в Столична община при 2 милиона жители просто не се охраняват дейно, както се вижда. Така че това е доста значим и незабавен наш приоритет. Междувременно несъмнено, водим диалози сега, аз съм участник и зам.-председател на работната група с страната за излекуване на " Топлофикация София “, въпрос, който виси със страшна мощ, за който страната през последната година не направи нищо, и това докара до половин милиард съвсем нови отговорности.

- Въпрос, който визира всички столичани.
- Всички нас.

- Каква зима да чакат те?
- Затова ние настояваме, получихме уверения, към този момент желаеме да забележим и контракт с " Булгаргаз “, че количества за София ще има. Разбира се, това е функционалност от общия проблем – ще има ли газ за България, тъй че ние няма по какъв начин да се изключим, ние сме скачени съдове, само че 1/3 от потреблението на природен газ в България се употребява от " Топлофикация София “. Тя доставя с топлинна сила, с топла вода 1 милион български жители, живеещи в София. Това, което се случва обаче, ние сигнализираме от години, е следното: страната в действителност е икономическият оператор на сдружението, тъй като дефинира курс " Купува “, по който се купува синьото гориво. Определя и курс " Продава “, т.е., това, което създава " Топлофикация “ на какъв брой се продава на жителите. И сега разликата е, че купувате за 300 лв. за мегаватчас природен газ, а го продавате, т.е., по този начин се калкулира в топлинната сила, за 122. Огромна разлика, която ежемесечно води до десетки милиони нови отговорности. Те в следствие се признават от страната, имаме подобен случай от предходната година – страната призна, че дължи на " Топлофикация “ поради тази разлика курс " Купува “ и курс " Продава “ 330 милиона лв., само че те се натрупат в това време и нови. Затова за нас има няколко доста значими задания. За първата и най-важната, за която имаме уверения, само че отново споделям, аз като юрист желая да го видя и черно на бяло, е сигурността на доставките, на този стадий няма място за суматоха от софиянци – такива уверения имаме от министъра на енергетиката. На второ място обаче е доста значимо на каква цена. Защото след повишаването с 40% от 1 юли на топлинната сила, нещо, което хората занапред ще усетят като стартират да употребяват парно и да си заплащат сметките, да се говори…

- А какво може да си разреши страната?
- Трябва не просто да си разреши, а да има ефикасни ограничения за отплата, тъй че жителите да не платят от джоба си. Аз съм определен от софиянци, по тази причина приказвам за софиянци, само че останалите топлофикации в страната имат същия проблем. След като има отплата от 25 стотинки за горивата за колите, откакто има обезщетения за електрическата сила, няма логичност другият доста значим енергоносител, какъвто е природният газ, да остава просто в изискванията на див капитализъм за сметка на жителите. Това са ограниченията, които ние чакаме и желаеме от страната.

- Вие сте основател на редица промени в София, какво ви коства работата и по какъв начин нареждате целите си?
- Ами вижте, аз до неотдавна работих на две работи – като учител в университета и имам и адвокатска адвокатска фирма. А третата ми работа обаче, тази, измести останалите. Аз с университета съумявам да се оправя, защото преподавам просто в почивните дни, тъй че за пакост на студентите, те пък идват на занятия, очевидно им е забавно. По-обсебваща работа от тази не съм имал в никакъв случай в живота си. Коства доста старания, защото градът е голям. И когато човек се усеща виновен за съгражданите си, за доверието, което му е гласувано, значи, че би трябвало да се приготви доста добре да провежда времето си, да сътвори екип.

 

Моите сътрудници от групата на ГЕРБ-СДС в действителност са изключителни експерти. Аз съм новобранец, аз съм първи мандат общински консултант, тъй че доста ми оказват помощ. Създадох и екип в Общинския съвет, адвокати, които всички тези промени, за които приказваме, са направени от тях, най-вече мои студенти, приключили Юридическия факултет на Софийския университет, отличници, които успяхме да притеглим за идеята. Коства доста персонално време, само че в последна сметка ние имаме дълг, който е публичен, град, който не стопира да се развива, хрумвания, които доста постоянно ние сами си измисляме и прилагаме, само че да речем, аз съм доста горделив и откровено се надявам да бъде осъществена като хората от районните кметове и общината концепцията ни за тротоарите. Най-мащабната стратегия за ремонт на тротоари в София приехме, осигурихме финансиране, следва единствено да се подписа контракт с Европейска капиталова банка. 700 000 кв. м тротоари в София, в общината ще бъдат ремонтирани и построени по тази наша стратегия. Средно годишно построяваме 50 000, т.е., 14 пъти повече, с цел да можем да живеем в една по-нормална, по-достъпна градска среда. И защото доста ми харесва този израз, че времето няма все да чака нас, по тази причина и коства доста прибързаност.

 

В последна сметка градът и жителите заслужават отдадени хора които да не мислят за политическия си рейтинг, а за резултатите от работата. Защото ние одобряваме доста непопулярни ограничения. Увеличаване на санкциите за преместваемите обекти не се посрещнаха задушевно от търговците, само че това е една борба за София.

- Всичко това звучи доста хубаво, само че тези дни се чуха клюки, че се готвите за избори. Как ще коментирате тези изказвания?
- Ами има парламентарни избори в този момент, в случай че това имате поради, а локалните са след една година. Така че парламентарните избори предстоят, те са по волята на народните представители, които са пък определени от жителите и невъзможността да се сформира устойчива коалиция да речем. Така че Общинският съвет, аз се майтапих, надживя три Народното събрание, нека да не надживеем четвърти, тъй като нашата цел е да имаме съответна централна власт, с която да водим диалози. И по тази причина, защото предстоят избори, аз чакам в този момент от политически групи разнообразни за тези значими цели да кажат поддържат ли ни или не, дават ли ни поддръжката си по тази причина общините да могат да глобяват със личните си камери за скорост и така нататък Така че в случай че това се има поради за избори, да. Иначе, локалните избори са след една година, има толкоз доста време, изключително в тези бурни политически времена, тъй че не мисля, че някой разумен човек от в този момент може да гради тактики. И вижте, в последна сметка не може изборите и успеха да са фикс концепция.

 

Смисълът от това да си в политиката е в действителност да решаваш проблемите на хората. Ние сега сме спечелили това доверие преди 3 години и работим всеки ден, с цел да го оправдаем. Другото са политически упоритости.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР